menu

NIEUWS

Borrels, Exposities, Product lanceringen, BBQ of open ateliers. Hier kom je het te weten.

We Make ook the City

WeMakeThe.City is het grootste stadsfestival van Europa. Van 20 t/m 24 juni vieren we het stedelijk leven en werken we in de Metropoolregio Amsterdam samen aan de belangrijke stedelijke vraagstukken. Hoe maken we steden beter? Hoe maken we betere steden?

Wereldwijd groeien steden onstuimig, zo ook Amsterdam en de Metropool regio. Deze groei brengt urgente vraagstukken met zich mee over bijvoorbeeld het klimaat, veiligheid, betaalbaar wonen en gezondheid. Kernvraag is: in wat voor een stad willen wij leven – over vijf, tien, vijftien jaar? De 1800 Roeden wil graag laten zien dat kunst en cultureel ondernemen een zinvolle bijdrage levert aan de kwaliteit van de stad en het stadsleven.

Helaas staan wij niet officieel in het programma, maar we zijn er zeker wel. Kom gewoon langs in De Tuinen van West. Laat je verassen door deze groene oase en de bijzondere ondernemers die hier te vinden zijn. We zetten zondag 24 juni de deuren van onze ateliers open en laten jullie graag zien wat ons bezighoudt.

Een bijzonder lichtkunstwerk

Vrijdag 15 juni onthuld door Willem Alexander, het lichtkunstwerk van Giny Vos. Het is een monument ter nagedachtenis aan de Nederlander Jan Zwartendijk die in WO2 meer dan 2100 joden heeft gered in Kaunas, Litouwen. Een relatief onbekende heldendaad. Yens & Yens hebben het geïnstalleerd in Kaunas en vorige maand bij Yens & Yens gebouwd. Het hangt voor het kantoor waar Jan Zwartendijk de Joden in 1940 een vluchtweg uit Litouwen mogelijk maakte. Bij de opening was er ook nog een overlevende, die zijn leven te danken heeft aan Jan Zwartendijk. Een bijzondere week.

Ondersteuning vanuit het hart

Begin dit jaar was onze terrein eigenaar Jan van Muiden in de Dogon in Mali. Hij begeleidde daar, samen met Tea van LEVS Architecten en Pays Dogon, een groep van 20 recent afgestudeerde Nigerianen en 6 begeleiders. De studenten werden opgeleid als metselaars en getraind in het maken van leemstenen volgens een procedé dat is ontwikkeld door Oskam vof in Lekkerkerk. Het was nogal een uitdaging. Het gemiddelde werktempo ligt wat lager dan wij gewend zijn, maar het is daar dan ook wel ontzettend heet. De meeste studenten waren erg betrokken en hadden de basis principes van het maken van leem stenen en metselen wel snel onder de knie hebben. Jan zijn eigen woorden;” Ik was ontroerd hoe open en eerlijk ze waren. Ze vertelde hoe ze aankwamen en dachten dit leer ik nooit. Of wat kunnen die Malinezen ons nu leren wij hebben een universitaire degree en dat ze vol respect waren over de Malinezen en hoe die hen hebben geholpen om in vier dagen de machine en het proces te leren. Ik heb veel energie gestoken om er een team van te maken en een van de studenten gaf zo,n mooie reactie over verantwoordelijkheid nemen en dat het niet om het individu gaat. Dat klinkt voor ons misschien gewoon maar hier is dat bijzonder.”

Er wordt gewerkt aan een plan voor de eerste 360 huizen community building school. En er loopt een bestelling voor 10-12 machines. De bedoeling is dat deze studenten teams gaan trainen die vervolgens weer teams gaan trainen. En als alles goed gaat gaat binnenkort de eerste machine richting Nigeria.

Na 4 weken kwam aan al het goede ook een eind
Vier weken Sanga
Vier weken Malinezen
Vier weken Nigerianen
Vier weken motiveren
Vier weken stof
Vier weken + 35 C
Vier weken kip en beef
Vier weken middeleeuwen
Vier weken Whats app
Vier weken Jan in Sanga

“Een verhaal wat ik niet snel zal vergeten. Wat een werk word er hier verricht door partners pay de Dogon”

Vrouwen emancipatie – Blue pump – Green dessert – Land bouw – Onderwijs

Ondersteuning vanuit het hart
De mensen hier moeten altijd een tegenprestatie leveren. Hoe zwaar ze het ook hebben.
Helpen helpt geven niet.
De Dogon neemt zijn eigen verantwoordelijkheid met steun van de stichting Partners Pay de Dogon.
Steun de stichting
Dit gebied kan niet overleven zonder steun.

Partners Pays Dogon

De 1800 Roeden onderdeel van De Stelling van Amsterdam

Wist u dat De 1800 Roeden onderdeel is van De Stelling van Amsterdam? In 1996 werd onze Hal A als onderdeel van De Stelling van Amsterdam tevens op de Unesco-lijst van Werelderfgoed en de Rijksmonumentenlijst geplaatst.
“Kraijenhoff keert terug, verhalen op de Stelling” is een documentaire met verhalen over de forten op de Stelling. In de 50 minuten durende documentaire keert de “grondlegger” van de Stelling van Amsterdam, Cornelis Kraijenhof, terug naar de forten en spreekt daar fortwachters, pioniers, vrijwilligers, ex-gevangenen en ondernemers. De film geeft beelden van de forten bij Edam, aan het Pampus, aan de Jisperweg, bij Spijkerboor en aan de Nekkerweg in de Beemster en het Muizenfort en de Westbatterij in Muiden.

De film is te zien:
Maandag 23 oktober om 19.30 u.
Onder de Linden, Middenweg 150 Middenbeemster
Toegang: € 3,50

De makers
Filmproductie: Jort van der Maarel
Idee en script: Agnes de Boer
Opdrachtgever: Sichting Verhalen Verbinden
Rol Kraijenhoff: Henk Zwart
Chauffeur: Karin Kuipers
(foto’s Agnes de Boer)

20 jarig verjaardagsfeest De 1800 Roeden knallend succes

Zaterdag 16 september 2017 kan de boeken in als wederom een zeer geslaagd Roeden festival. Dit voormalige Kruithuis, mocht knallen en dat hebben de organisatoren zich geen twee laten vertellen. Bij deze dank aan deze organisatoren, en alle vrijwilligers die hun hebben geholpen met sjouwen en bouwen.

Ook bedanken wij graag onze ere gast Ron Gorter met zijn familie. Ron heeft als kind op dit terrein gewoond, waar zijn vader waker was voor de Munitie Onderzoekings Dienst. Hij heeft ons prachtige verhalen verteld over vroeger, foto’s gegeven en de officiële (reserve)sleutels overhandigd aan de huidige eigenaren. Een prachtig moment!

Maar een feest was geen feest geweest zonder ontzettend leuke en gezellige gasten, muzikanten, DJ’s, vuurmakers, en culinaire kunstenaars van de rollende keukens en onze eigen Esther. Bedankt voor jullie komst, gezelligheid, jullie inzet en onuitputtelijke heerlijke muziek en danspasjes.

Wij zijn jarig!! Kom je ook?

Wij zijn jarig en dat moet gevierd. En dat doen we graag met jullie!!! De 1800 Roeden bestaat dit jaar 20 jaar als Cultureel Bedrijventerrein. Alle reden voor een stevig feestje.

Zaterdag 16 september gaat de muziek aan vanaf 15:00 uur. We hebben foodtrucks, een vliegende piano, diverse bands, schmink, springkussen, barretjes een expo, een film over de historie en uiteindelijk een racket. Want een verjaardag van het voormalig kruithuis mag best een beetje knallen.

Gratis toegang
Open 15:00 – 24:00 uur
Hapjes en drankjes alleen met cash betaling mogelijk.

Open Monumenten Dagen Amsterdam

Zondag 10 sept. is ons MONUMENT OPEN  voor publiek ivm Open Monumentendagen Amsterdam. Wij leiden u graag rond en vertellen u over de historie van deze voormalige munitie opslag plaats De 1800 Roeden (destijds Het Kruithuis). Het terrein met een oppervlakte van bijna twee hectare herbergt een zestal industriële loodsen (Hal A t/m F).

Maak kennis met dit huidige karakteristieke- en groene terrein,  waar duurzaamheid, ambacht, kunst, cultuur en ondernemen samensmelten tot een creatieve hotspot. Je vindt hier onder meer kunstenaars, traditionele ambachten, ontwerpbureaus, geluidskunstenaars, fotografen, meubelmakers, evenementen bureau’s, een amfitheater en een bijzondere horeca gelegenheid.

De Cantina is open vanaf 11.00 uur voor koffie, thee, taart, verse limo’s en lunch MET UITZICHT. Maar ook later op de middag voor een borrel met hapjes én met een warme daghap als afsluiter! Tussen 17.00 en 19.00 wordt er een warme daghap geserveerd voor € 13,50 (hiervoor wel graag reserveren via info@hetrijkvandekeizer.nl of bel op 020-4977506)

Vanaf 15.00 LIVE MUZIEK  van singer-songwriter Mirjam Zuiderveld & gitarist Pieter Nanuru (https://mirjamzuiderveld.wordpress.com/muziek/) bij De Cantina.

Nu nog een zonnedansje.

De Gastengalerij – Grafiek op groot formaat

Vanaf 19 mei staan de Kunsttraject-etalages in de Staatsliedenbuurt drie maanden lang geheel in het teken van grafiek. Leonie van Santvoort heeft als gastcurator in opdracht van Kunsttraject negen grafici uitgenodigd om samen met haar grafiek op maat te maken, speciaal voor deze etalages. De kunstenaars werd gevraagd om binnen de gebruikte grafische techniek op zoek te gaan naar de grenzen van het formaat. Het resultaat is tien etalages met uniek, ruimtevullend grafisch werk.
De elfde etalage is gereserveerd voor een XL-prent (120 x 240 cm) uit het project ‘Bodyparts’ die Leonie van Santvoort eerder heeft uitgevoerd met twee van de expo­­santen, Jacomijn den Engelsen en Margriet Thissen.

Deelnemers:
Annie Schoterman, Anuli Croon, Hans Laban, Inez Odijk, Jacomijn den Engelsen, Leonie van Santvoort, Linda Arts, Margriet Thissen, Maria Ikonomopoulou en Stijn Peeters.

Rondleiding:
Er is een rondgang langs de etalages op vrijdag 19 mei.
Verzamelen om 17.30 uur op het Van Limburg Stirumplein.

Kunsttraject-etalages
Van Hallstraat 13 en 31
J.M. Kemperstraat 89, 121, 140 en 148
Van der Hoopstraat 41, 66, 88 en 89
Fannius Scholtenstraat 20

(beeld: Anuli Croon, ‘Animal & plant wallpaper’ 2017, digitale grafiek, 260 x 360 cm)

Binnenkijken bij ontwerper Piet-Jan van den Kommer

Binnenkijken bij ontwerper Piet-Jan van den Kommer B.V.: De Noordervaart 127 te Stompetoren wordt gevormd door een prachtig 1,5 hectare groot terrein, gevuld met fruitbomen en moestuinen, diverse buitenkamers en een volledig gerenoveerde stolpboerderij uit de 18de eeuw. Een bijzondere kunst expositie met o.a. onze Roeder Titus Brein. Je bent van harte welkom van 13 t/m 21 mei. Meer info => http://www.vandenkommer.nl/events/

en er is meer:

– De grootste WWOO buitenkeuken(30 meter!) ter wereld
– Sneak preview Piet-Jan van den Kommer collectie, najaar 2017 verkrijgbaar in de winkels
– Pop-up reisbureau Jan Doets America Tours
– Nieuwste designs van onze partners op de noordervaart

Social

Foto albums

Onderwerpen

Archief