Historie
481
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-481,page-child,parent-pageid-473,qode-social-login-1.1.3,qode-restaurant-1.1.1,stockholm-core-2.4,select-theme-ver-9.6.1,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,qode-mobile-logo-set,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive

De naam van het complex De 1800 Roeden is gebaseerd op de afstand tot de Haarlemmerpoort, tot 
1870 de westelijke begrenzing van Amsterdam. Vanaf deze poort liep sinds 1632 de trekvaart naar Haarlem, met daarlangs een jaagpad. In 1767 werd dit zandpad van bestrating voorzien, dit werd de tegenwoordige Haarlemmerweg. Bouwwerken langs deze weg kregen een aanduiding met de afstand buiten de stad. Een Amsterdamse Roe kwam overeen met 3,767 meter. De 1800 Roeden bevindt zich dus 6.780 meter, ofwel bijna zeven kilometer ten westen van de Haarlemmerpoort.

 

De 1800 Roeden was als munitieopslagplaats onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Het defensiecomplex aan de Haarlemmerweg werd gebouwd tussen 1870 en 1910. Doel van het complex was: ‘Oplegging van munitie en explosieven voor de Sector Sloten’. De plaatselijk gehanteerde naam Het Kruithuis herinnert nog aan deze functie.

 

Na de Tweede Wereldoorlog kreeg het complex de functie van opslagplaats voor de Artillerie Inrichtingen. Het complex omvat zes bakstenen gebouwen A t/m F en was in gebruik tot 1984. In 1994 verviel de militaire functie en werd het terrein in gebruik gegeven aan onder meer kunstenaars en theatergroepen, die daar hun spullen opsloegen.

Na verkoop van het complex door Domeinen aan de toenmalige eigenaren in 1996 (Jan van Muiden en Henk Willem Spruit), zijn de hallen verbouwd en geschikt gemaakt als studio, atelier en werkplaats. Twee hallen hebben een besloten horeca functie.

 

In 1996 werd Hal A als onderdeel van De Stelling van Amsterdam op de Unesco-lijst van Werelderfgoed en de Rijksmonumentenlijst geplaatst. Zie ook Monumenten.nl.

 

In 1998 brandde een deel van de houten kap door onbekende oorzaak af. In de dakpannen van deze noordelijke loods staat de tekst ‘1800 roeden’. Vanuit de trein en de auto op de Haarlemmerweg is dit te zien.

In later jaren werden vier andere hallen bijgebouwd in dezelfde stijl maar – met uitzondering van Hal E – uitgevoerd met een stalen/betonnen dakconstructie. Ook werden er twee gemetselde-stalen nissenhutten neergezet. Een woonhuis maakte ook deel uit van het complex maar werd in de tachtiger jaren gesloopt.

 

Vanaf 4 april 2022 heeft mede-eigenaar Jan van Muiden zijn belang overgedragen aan Henk-Willem Spruit. Henk-Willem is daarmee volledig eigenaar geworden van de 1800 Roeden.